mandag 26. juli 2010

Havørn og makrelterner

Jeg dro ut til Rossnes utenfor Bergen på fredag ettermiddag for å prøve mitt nye "vidunder", en selvbygget flåte som skal fungere som flytende fotoskjul. Dette for å forsøke å ta bilder av vadefugler og ender fra en litt annen vinkel og med land som bakgrunn for å få litt mer miljø. Siden jeg er for sent ute til årets sesong, tenkte jeg at flåten også kunne benyttes på havørn dersom sjøen var rolig. Denne helgen hadde værgudene stilt opp med bedre vær enn det Yr hadde spådd, så dette lovet bra.

Vi møtte frem på kaia slik at vi kunne gå ut mellom seks og syv om kvelden. Jeg hadde tatt på meg våtdrakta og var klar for noen timer i sjøen.Flåten ble tatt ombord sammen med alt fotoutstyret og vi var klare for kveldens forsøk.  Da vi kom frem til fotostedet, var det bare å sette flåten på sjøen, og så var det min tur til å hoppe uti.

Flåten holdt mål og stabiliteten så også ut til å være grei nok. Nå var det bare å feste kameraet på stativet og håpe at det ikke skulle komme noen forbi som laget store bølger. Det ville ikke være greit for verken kamera eller linse.


Alt klart for neste skritt i forsøket. Tenkte at det var greit å forsøke med noen måker til å begynne med. Regnet ikke med at det skulle bli enkelt å holde fokus på ørna under stupet.


Første forsøk var måker og gammel lefse. Jeg syntes det fungerte, så nå var det bare å ta neste skritt, hive første fisken ut i vannet.Tror det var på andre eller tredje forsøket at ørna kom inn fra siden slik at jeg hadde sjanse til å følge den med kameraet.


Jeg synes det blir en forskjell på bildene når kameraet kommer så lavt. Dette bildet er tatt med en 300 mm, men det burde være mulig å komme nærmere fisken og redusere brennvidden til 200 mm eller til og med å bruke 70-200. Spørs nok hvor langt man skal / kan strekke strikken.
Etter to og en halv time i vannet og bare fire stup, gav vi opp kveldens økt. Det var helt vindstille, så på de stupene vi fikk var retningen helt uforutsigbar. Det gjorde min oppgave nesten umulig. Klarer ikke å dreie  flåten fort nok til å dekke innflyvningen fra alle vinkler. Det hendte også at følgebåten kom mellom meg og ørna, og da var det ikke lett å få fokus.

Deretter var det en tur til ternene som stod for tur. Stup og speiling var temaet. Topp forhold.
Neste morgen kl 0600 dro vi ut igjen for å prøve nok en gang. Siden det var vindstille, tok jeg ikke med  flåten. Ville heller forsøke på noen stup fra båten med bedre kontroll. Denne morgenen var ikke hellet med oss, ingen stup!

Må si at dette synes jeg er for dårlig, fire stup og så full betaling, 2000 kr. Gutta gjorde en topp jobb, men varen ble etter min oppfatning ikke levert. Skjønner ikke hvorfor jeg som kunde skal ta risikoen for at varen ikke blir levert, dette er tross alt en profesjonell virksomhet. Det er nok for lite bare å ha ett hekkende par i denne virksomheten. Det er nok bedre hos Ole Martin og hos gutta på Smøla, flere par og nok stup hver gang.

2 kommentarer:

 1. Kreativt!!
  Det er jo en bra treningsøkt og være påhengsmotor...
  likte godt kameravinkel og ternebilde var bra...

  monika

  SvarSlett
 2. Hei Monika.
  Jeg må jo forsøke å være litt kreatriv. Det må jo til for at man ikke bare skal få me to bilder. Dette er mitt første forsøk så får vi se etter hvert om det lykker eller om det blir en flopp. Så langt en begynnelse.

  Fortsatt god sommer.
  Kåre

  SvarSlett