søndag 12. juni 2011

Spurvugle

Etter Orkelsjøen gikk turen videre nordover mot Levanger. Da vi passerte Trondheim, var det slutt på godværet, regnbygene var ganske tette og himmelen grå. I Levanger var det hest på menyen, som en del av jubileet, men vi valgte pizza. Etter kveldens varme måltid møtte vi Terje som tok oss frem til stedet vi parkerte, og så var det var bare å slå opp lavoen så fort som mulig mellom skurene for å unngå å bli våte. Vi skulle være klare til foto kl 0400 neste morgen.

Neste morgen regnet det i bøtter og spann og lyset var ikke som forventet, ingen grunn til å forlate soveposen som planlagt. Et par timer senere var vi imidlertid i gang. Hunnen kom ut og hentet byttet fra hannen omtrent en gang i timen. Da var det bare å løpe etter og finne henne på en eller annen kvist, knipse i vei og så henge med så lenge hun var ute av reiret.


Håpet var at hun valgte kvister eller greiner som var lavt nede slik at billedvinkelen ikke ble håpløs. Noen ganger fikk vi ønsket oppfylt, andre ganger ikke. Det som har vært mitt ønske lenge, er å få fotografert overleveringen av byttet. Normalt skjer det høyt oppe i tretoppene, 10 - 20 meter oppe, Det er derfor nesten ikke mulig å se. Ingen regel uten unntak, denne gangen fikk vi festet hendelsen på brikka og det skjedde bare  fire fem meter over bakkenivå. Dagen ble reddet.Terje hadde, sin vane tro, vært bortom med en termos kaffe og noen boller fra nærmeste bensinstasjon. Etter en trivelig prat takker vi for bevertningen, og han går mot bilen. Terje kommer ikke mange metrene før han stopper og ser seg omkring, han hører hannens kallerop. Kort etter er han lokalisert og vi kommer oss i posisjon med kameraene. Vi er klare i tide og rekker å forevige hendelsen. Tror ikke det er nødvendig med flere kommentarer, dere får nyte serien.Dette byttet tok knapt et minutt. Så bar det rett til redet og ungene fikk det de ventet på. Et par timer senere dukket hun opp i hullet med restene av måltidet. Ikke mye annet enn fjær og føtter igjen av rødstrupen.


Vi forsøkte resten av dagen å få til en lignende serie, men den gang ei. Ikke mulig! Byttet var mus og overleveringen skjedde høyt oppe som vanlig. Vi klarte knapt nok å se hvor det foregikk og lang fra ta noen bilder av det. Kan ikke si annet enn at vi hadde flaks! (Takket være Terjes  observasjonsevne.) Resten av dagen ble det bare bilder av ugla på kvist. Tema med variasjoner.Ikke så lett å være kreativ med disse små fuglene. Legger ved et litt uvanlig bilde for moro skyld.Vi holdt på til til i sekstiden før vi pakket utstyret sammen og satte oss i bilen igjen for å forevige ei langt større ugle, lappugle, hos Gøran.

1 kommentar:

  1. Dette var nok en stor opplevelse.
    Flott bildeserie.
    Ø.B.

    SvarSlett