mandag 24. august 2009

Bre og Daler i Hurungane

Hurungane har en del av Jotunheimen jeg har hatt lyst til komme inn i lenge, så langt har det bare blitt med tanken. Da jeg fikk invitasjonen til bli med på en tur fraTurtagrø til DnT hytta i Stølsmaradalen var ikke betenkningstiden lang.
Vi slo opp lavoen ved enden av anleggsveien inn i Rinsbotn og var klar for turen fredag morgen.

Turen inn gikk til å begynne med i en godt oppgått sti, men da vi kom der stigningen begynte var veivalget ikke like enkelt. Vel oppe var det bare å ta på stegjern og binde seg inn i tauet for å gå opp breen til Ringskatet. Utsikten til toppene på hver side varierte, men det er nok å ta av for en som ikke har noen på lista i området. Hadde heller ikke tid til en liten avstikker denne gangen. Turen var lang nok.

Vel over Stølsmaradalsbreen holdt vi høyden for det meste på snø / bre. Lettere å gå til vi kom frem til toppen av Stølsmaradalsryggen. Der kunne vi se oss tilbake og nyte utsikten til det fulle over fjellene i bakgrunnen og breen.


Turen gikk da videre langs ryggen for så å gå ned langs et bekkefar. Ganske bratt ned på gress/mosedekket bakke. Det interessante var at på en høyde av 1120 m i følge GPSen fant vi flere eksemplarer av Flekkmarihånd. I følge literaturen vokser den ikke høyere enn 1000 m. (Hadde desverre ikke med noe macro objektiv eller blitz)

Vel fremme DnTs hytte på Stølsmaradalen nøt vi en enkel middag, real turmat, og en ankerdram. 12 timer på turen gjorde at flere kjente det i bena.

DnTs hytte er en koselig gammel seter i pene omgivelser. Forstår godt at den benyttes i mange reklamer.


Turen vider gikk ned til Avdalen hvor vi passerte Vettismorki, som er Norges høyeste foss.


Rett før stien begynte sitt "stup" ned til Adalen kan man ennå se minnene etter fluorforurensinga fra Årdal smeltevert.Jeg vet ikke hvor lenge det er siden røyken forsvant, men minnene kommer nok til å stå noen år til.
Nesten nede etter kaffe og vafler for å støtte det lokale turistlaget satte vi kursen mot Trons golf som skulle ta oss tilbake til Turtagrø.
En fin tur i et vær som var langt bedre enn meldt av Yr.no. Skulle vi ha planlagt turer basert på varselene i sommer, hadde det blitt mye sofasitting.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar