mandag 6. september 2010

Reinslakting.

Med september kommer høsten og slaktetid for husdyr på sommerbeite og jakt på elg, rein og annet småvilt, med andre ord, tid for høsting. Jeg har sett reinsgjerdene i Valdres flere steder og derved blitt minnet om at slakting av rein også er en mulighet til å få noen fine bilder. Ole Jørgen Liodden har flere gode bilder fra  Valdresflya. Jeg har tenkt tanken uten å ha gjort noe med den.

Tilfeldighetene ville det slik at denne helgen var jeg med min kone på tur til Bitihorn.  På stien mot toppen kom vi i prat med noen som fortalte at denne helgen var det slakting av rein ved Olefjorden. Jeg grep muligheten og reiste dit for å se på og forsøke å ta noen bilder.


Den moderne tid har også nådd denne næringen, helikopter ble brukt til å drive dyrene sammen og inn i innhegningen hvor man skilte ut de dyrene som skulle slaktes fra de som får leve videre. På denne slaktinga ble jeg fortalt at de plukket ut de minste kalvene og de som var for gamle, 10 år er aldersgrensa. Senere i høst er det en ny slakterunde. Da er det bukkene som plukkes ut, men det skjer først etter at parringa er over. 
Under sorteringen plukkes dyrene ut, de som skal sendes til de evige jaktmarkeder sendes ut ei luke, mens de kalvene som ikke er merket og som får leve videre sendes ut en annen luke for merking. En ny farge for hvert år slik at man kan bestemme alderen på reinen.

2 kommentarer:

  1. Flokkbildene er virkelig flotte!!

    SvarSlett
  2. Fantastiske bilder, spesielt de to nest nederste. Det 3. nederste bildet er min favoritt - det ser ut som en hel skog av gevirer.

    SvarSlett